Læsetid: 4 min.

Rynker du på næsen når begreber som 1:1 og 9:16 bliver nævnt og vil du gerne vide hvordan netop DIT indhold kan fylde mere på din målgruppes skærm? Så læs indlægget her, der giver dig værdifuld viden om formater og deres ulemper og fordele i din videomarkedsføring.

Vil man i gang med videomarkedsføring er det en god idé at sætte sig ind i begrebet formater først. Grunden til dette er at i takt med at vores medievaner ændrer sig, så sætter det også nye krav til hvilke formater vores indhold bliver produceret til.

Dette indlæg kommer derfor til at handle om vigtigheden af at vælge det rette format. Naturligvis er det derfor også vigtigt at vide hvilke formater der er at vælge imellem.

16:9 Bredformatet

Er det helt basic/standard videoformat. Det er dette format der kendes fra fjernsyn, computerskærme, projektor, YouTube etc. Dette format er her hvor video generelt gør sig bedst. I forhold til de andre formater, så er det egnet til store skærme. Derfor – har du noget indhold der skal vises på computer, tv eller lignende så er 16:9 dit go-to format. De kameraer der filmes med, filmer i første omgang videoen i dette format. Dette giver nogle konflikter i forhold til at skifte format, da man ’’beskærer’’ billedet og placeringen af billedets elementer derfor ændrer sig. Hvordan man tager højde for dette og stadigvæk får den bedst mulige video vist, kan du læse mere om herunder.

1:1 kvadrat format

som Instagram startede med at benytte sig af i dit feed. Dette format gør sig bedre på Instagram end bredformatet, men kommer til kort sammenlignet med højformatet. Højformatet giver lige 20% mere i toppen og sikrer igen mere blikfang.

4:5 Højformat

Formatet bruges primært til Instagram og Facebook, da langt størstedelen af brugerne ser indhold på deres smartphone. Højformatet tager sig bedre ud på de små skærme da det helt naturligt fylder mere på skærmen. Alligevel ser jeg stadig ofte virksomheder der bruger 16:9 formatet, når de publicerer nyt indhold på deres sociale medier. Der er som sådan heller ikke noget forkert i at bruge 16:9 på Instagram og Facebook, men det er uhensigtsmæssigt og her får du forklaringen. Brugerne scroller i gennemsnit 90 meter på deres smartphone om dagen, det kræver mere og mere før vi stopper op og undersøger et stykke content nærmere. Derfor vil du være sikker på at du udnytter hver milimeter af den plads du har til rådighed, for at styrke chancen for at dit indhold bliver set. Prøv det selv – lig mærke til forskellen på de forskellige formater på din telefon og bliv forundret over hvor meget ekstra blikfang og plads et simpelt skift i format giver. It goes without saying – jeg anbefaler vi naturligvis altid at benytte sig af højformatet og få kender til den utrolig store fordel det giver på de sociale medier i forhold til 16:9.

9:16 format

Er i al sin enkelthed 16:9 der står op, så du står tilbage med et ultrahøjformat. Dette format er lavet til at fungere på Instagram stories og Instagram tv. Formatet kendes ved at den fylder hele skærmen på en smartphone. Dette giver naturligvis det størst mulige overtake på skærmen, men bruges udelukkende til Instagram stories og Instagram tv. Sørg derfor altid for at udgive stories på Instagram i dette format, da du her har muligheden for at få mest muligt ud af din video.

Problemet ved skift fra bredformat til højformat

Skiftet fra bredformat til højformat er dog ikke problemfrit i den forstand at der er noget af din video der går tabt i processen. Bredformatet har helt naturligt mere plads i siderne, som højformatet ikke har. Derfor skal man ikke bare skifte format 1 til 1. Jeg sørger for at omplacere hvert enkelt klip, så videoen har det samme udtryk og fokus, som på bredformatet.